Factuur niet betaald? 6 tips om betaald te krijgen

Geschreven door Kees Post

2 december 2023

Heb je openstaande facturen die niet worden voldaan? Het is frustrerend wanneer een klant de factuur niet betaalt. De betalingstermijn is verstreken, je hebt goed werk afgeleverd, maar de betaling blijft uit. Voor bedrijven, en zeker voor zzp’ers, is het al snel een probleem als een factuur niet wordt betaald.

Ontdek onze 6 waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je betalingen op tijd ontvangt.

De 6 tips van Breyta voor het krijgen van betalingen voor onbetaalde facturen zijn:

 

 1. Communiceer duidelijk over de betalingstermijn.
 2. Stuur tijdig betalingsherinneringen.
 3. Bied verschillende betaalmethoden aan.
 4. Schakel een incassobureau in.
 5. Stel een duidelijk debiteurenbeheer beleid op.
 6. Zorg voor goede klantrelaties.
Incassospecialist Kees Post

Incassospecialist, Oprichter van Breyta

Facturen betaald krijgen gaat niet automatisch

Om ervoor te zorgen dat facturen op tijd betaald worden, is het belangrijk om tijdig betalingsherinneringen te sturen en een duidelijk debiteurenbeheer beleid op te stellen.

Hiermee laat je zien dat je de betaling serieus neemt en voorkom je betalingsachterstanden. In de volgende secties zullen we zes waardevolle tips delen om ervoor te zorgen dat je facturen op tijd betaald worden, inclusief het versturen van betalingsherinneringen en het opstellen van een duidelijk debiteurenbeheer beleid.

Wij kunnen je volledig ontzorgen,  met een goed debiteurenbeheer.

Tip 1: Communiceer duidelijk over de betalingstermijn

Een van de belangrijkste stappen om ervoor te zorgen dat openstaande facturen op tijd betaald worden, is door duidelijk te communiceren over de betalingstermijn.

Het is belangrijk om deze termijn duidelijk op de factuur te vermelden en het voor klanten gemakkelijk te maken om deze te begrijpen. Hierdoor weten zij precies wanneer de betaling verwacht wordt en voorkom je misverstanden of vertragingen.

De betalingstermijn is de periode waarin de klant de factuur moet betalen. Dit kan variëren van 14 tot 30 dagen of langer, afhankelijk van wat je hebt afgesproken. Zorg ervoor dat de betalingstermijn realistisch is en aansluit bij de verwachtingen van de klant.

Door de betalingstermijn duidelijk te vermelden op de factuur, weet de klant wanneer de betaling verwacht wordt. Dit voorkomt onduidelijkheid en zorgt ervoor dat de factuur op tijd betaald wordt.

Tip 2: Stuur tijdig betalingsherinneringen

Wanneer klanten niet op tijd betalen, kan het versturen van betalingsherinneringen helpen om hen te herinneren aan hun openstaande rekeningen. Om dit beleid efficiënt toe te passen, raden wij aan om vooraf een duidelijk beleid op te stellen.

Zorg ervoor dat je in je beleid duidelijk vermeldt wanneer je betalingsherinneringen stuurt en hoe vaak je dit doet. Door klanten op de hoogte te stellen van deze regels, weten zij wat ze kunnen verwachten en vermijd je onnodige discussies of onenigheden.

De betalingsherinnering moet duidelijk en vriendelijk geformuleerd zijn. Vergeet niet om de factuurdatum, het factuurnummer, de vervaldatum, het openstaande bedrag en de betalingsinstructies te vermelden. Als het om een tweede of derde betalingsherinnering gaat, kun je ook verwijzen naar de eerdere betalingsherinneringen die zijn verstuurd.

TIP: Voeg in de betalingsherinnering ook een uiterste betaaldatum toe, zodat klanten weten dat er bij geen betaling na deze datum verdere stappen genomen worden.

Vergeet niet dat het versturen van betalingsherinneringen niet alleen belangrijk is om openstaande rekeningen te innen maar ook voor het onderhouden van een professionele relatie met je klanten. Het stelt ze in staat om op tijd te betalen en kan eventuele misverstanden of ontevredenheid over eventuele fouten in de facturatie voorkomen.

Kees-Post-Incasso-Jurist

Vragen over facturen innen?

Vraag het onze incassoprofessional Kees Post

Email of bel 033 – 785 8470

Advies vragen

 

Tip 3: Bied verschillende betaalmethoden aan

Het is belangrijk om het klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om hun factuur te betalen. Door verschillende betaalmethoden aan te bieden, vergroot je de kans dat ze daadwerkelijk betalen.

Er zijn verschillende manieren om een factuur te betalen, waaronder bankoverschrijving, iDEAL, creditcard, en PayPal. Zorg ervoor dat je alle opties aanbiedt en communiceer dit duidelijk op je facturen. Zo kunnen klanten de methode kiezen die het beste bij hen past.

Overzicht van betaalmethoden: voor- en nadelen

Betaalmethode Voordelen Nadelen
Bankoverschrijving betrouwbaar, geen extra kosten langzamere betaling, handmatige verwerking
iDEAL snel, gemakkelijk en veilig Onbekend in het buitenland
Creditcard snelle en gemakkelijke betaling, wereldwijde acceptatie hoge transactiekosten
PayPal veilig en betrouwbaar, snelle betalingen transactiekosten

Door verschillende betaalmethoden aan te bieden, maak je het gemakkelijk voor klanten om hun factuur te betalen en vergroot je de kans op een tijdige betaling.

Dit kan vooral belangrijk zijn als je te maken hebt met klanten die niet betalen, zoals bijvoorbeeld bij ZZP’ers.

Tip 4: Maak gebruik van een incassobureau voor bedrijven en ZZP

Als het innen van facturen een uitdaging blijft, is het verstandig om een incassobureau in te schakelen. Bij Breyta zijn we gespecialiseerd in het incasseren van facturen voor bedrijven en ZZP’ers.

Wij begrijpen dat het innen van facturen tijdrovend en soms moeilijk kan zijn. Daarom bieden wij onze expertise aan om jou te ondersteunen bij het innen van je facturen.

Onze aanpak is gericht op het behouden van de relatie tussen jou en je klanten, terwijl we er tegelijkertijd voor zorgen dat betalingen op tijd worden ontvangen.

We beginnen altijd met het versturen van een vriendelijke maar duidelijke herinnering aan de klant. Als er nog steeds niet wordt betaald, gaan we verder met het verzenden van aanmaningen en bellen we de klant indien nodig.

No cure , No pay

Bij Breyta incassobureau werken we op no-cure-no-pay-basis. Dit betekent dat we alleen kosten in rekening brengen als we erin slagen om de betaling te innen.

Bovendien rekenen we geen incassokosten aan de klant, omdat deze kosten volgens de wet voor rekening van de schuldenaar zijn.

Als het nodig is om een gerechtelijke procedure te starten, kunnen we ook juridische ondersteuning bieden.

We hebben een netwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in het incasseren van openstaande facturen. Dankzij onze expertise kunnen we je helpen om de kosten en risico’s van een gerechtelijke procedure te minimaliseren.

Als je hulp nodig hebt bij het innen van facturen, neem dan vrijblijvend contact op. We helpen je graag verder.

Tip 5: Stel een duidelijk debiteurenbeheer beleid op

Een goed debiteurenbeheer beleid is essentieel voor het op tijd innen van facturen. Het is belangrijk om duidelijke procedures te hebben voor het opvolgen van niet betalende klanten.

Door een gestructureerde aanpak voorkom je betalingsachterstanden en zorg je voor een efficiënte financiële administratie.

Wat is een goed debiteurenbeheer?

Om een duidelijk debiteurenbeheer beleid te hebben, kun je de volgende procedures toepassen:

  • Stuur duidelijke betalingsvoorwaarden mee met de factuur

  • Stuur tijdig betalingsherinneringen

  • Neem telefonisch contact op wanneer een betaling uitblijft

  • Maak duidelijke afspraken over de betalingsregeling wanneer nodig

  • Stuur een laatste aanmaning voordat je verdere stappen onderneemt

Door deze procedures consequent toe te passen, zorg je ervoor dat klanten weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten bij het niet tijdig betalen van facturen. Dit voorkomt onduidelijkheid en vermindert het risico op onbetaalde facturen.

Financiële administratie

Een goed debiteurenbeheer beleid is ook belangrijk voor een efficiënte financiële administratie. Door het op tijd innen van facturen, zorg je voor een gezonde cashflow. Dit maakt het mogelijk om investeringen te doen en de groei van je bedrijf te bevorderen. Door een gestructureerde financiële administratie te hebben, kun je de financiële gezondheid van je bedrijf bewaken en tijdig bijsturen waar nodig.

Daarnaast voorkomt een goed debiteurenbeheer beleid dat je onnodig tijd en geld kwijt bent aan het innen van facturen of juridische procedures. Dit bespaart kosten en zorgt ervoor dat je je kunt richten op de groei van je bedrijf.

Kees-Post-Incasso-Jurist

Vragen over facturen innen?

Vraag het onze incassoprofessional Kees Post

Email of bel 033 – 785 8470

Advies vragen

 

Tip 6: Zorg voor goede klantrelaties

Een goede relatie met je klanten kan bijdragen aan het voorkomen van betalingsproblemen. We raden aan om regelmatig met je klanten te communiceren en uitstekende klantenservice te bieden. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent voor vragen of problemen, en neem de tijd om te luisteren naar hun feedback.

Door een sterke band op te bouwen met je klanten, vergroot je de kans dat ze op tijd betalen. Het is belangrijk om te onthouden dat je klanten ook ondernemers zijn, en dat ze soms te maken kunnen hebben met financiële uitdagingen of andere problemen. Door begrip te tonen en samen te werken aan oplossingen, kun je de relatie met je klant versterken en mogelijke betalingsproblemen voorkomen.

Waarom goede klantrelaties belangrijk zijn voor het innen van openstaande facturen

Als een klant niet betaalt, kan het verleidelijk zijn om snel over te gaan tot het sturen van betalingsherinneringen en zelfs het inschakelen van een incassobureau.

Maar voordat je deze stappen onderneemt, is het belangrijk om te overwegen wat er aan de hand kan zijn. Misschien heeft de klant wel problemen met zijn eigen cashflow, of is er een misverstand ontstaan over de factuur.

Door een goede relatie met je klant op te bouwen, voorkom je onnodige escalatie en kun je betalingsproblemen op een effectievere manier oplossen. Door open en transparant te communiceren, kun je samenwerken aan een oplossing die voor beide partijen werkt. Dit kan resulteren in een betere cashflow voor jouw bedrijf en een tevreden klant die in de toekomst mogelijk weer bij je terugkomt.

Je factuur betaald krijgen als zzp’er

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) kan het niet betaald krijgen van facturen een grote impact hebben op je financiële stabiliteit.

Wij bij Breyta begrijpen deze unieke uitdaging en helpen je graag. Het is essentieel om proactief te zijn in je facturatieproces. Zorg ervoor dat je facturen duidelijk, nauwkeurig en op tijd worden verzonden. Wees niet bang om regelmatig contact op te nemen met je klant voor een betalingsupdate. Zo hou je de communicatie gaande.

Als de betaling uitblijft, kan een vriendelijke maar directe betalingsherinnering wonderen doen.

Voor situaties waarin dit niet werkt, staan we bij Breyta klaar om je te ondersteunen met professionele incassodiensten, waarbij we altijd streven naar het behouden van een goede relatie tussen jou en je klant. Jouw succes als ZZP’er is onze prioriteit.

Sparren over jouw incassozaak?

Bel ons gerust op 033-785 8470. 

Dan bespreken wij samen de beste aanpak.

  In 1 minuut doorverbonden met een incassoprofessional

 Vrijblijvend advies over de beste incasso-aanpak

✅  Op werkdagen van 08:00 – 20:00 uur

  Speciaal voor ondernemers

Veel gestelde vragen over facturen betaald krijgen

K

Hoe kan ik ervoor zorgen dat facturen op tijd betaald worden?

Er zijn verschillende tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat facturen op tijd betaald worden. Eén van de belangrijkste stappen is duidelijk communiceren over de betalingstermijn. Daarnaast is het belangrijk om tijdig betalingsherinneringen te sturen, verschillende betaalmethoden aan te bieden en indien nodig een incassobureau in te schakelen.

K

Wat moet ik doen als een klant niet betaalt?

Als een klant niet betaalt, is het belangrijk om eerst duidelijk te communiceren over de openstaande factuur en een betalingstermijn te stellen. Als de betaling nog steeds uitblijft, kun je overwegen om een incassobureau in te schakelen. Breyta incassobureau is gespecialiseerd in het incasseren van openstaande facturen voor het MKB en ZZP'ers.

K

Hoe kan ik mijn debiteurenbeheer beleid verbeteren?

Om je debiteurenbeheer beleid te verbeteren, is het belangrijk om heldere procedures te hebben voor het opvolgen van niet betalende klanten. Zorg ervoor dat je dit beleid consequent toepast en dat je een duidelijk betalingsherinneringsbeleid hebt. Het hebben van een goed debiteurenbeheer beleid helpt je om betalingsachterstanden te voorkomen. Wij kunnen je hierbij helpen

Klant ervaringen met incassobureau Breyta

Michael Netten
Michael Netten
25. April, 2024.
Professionele aanpak en netjes verzorgd. Aanrader als je iets te incasseren hebt :-)
Rob Quené
Rob Quené
25. April, 2024.
Op een prima manier geholpen! Men denkt mee in oplossingen die voor zowel de klant als het bedrijf het prettigst zijn en het resultaat is zoals gewenst. Uitstekende service!
Dani Dunsbergen
Dani Dunsbergen
8. Maart, 2024.
Ahmet Demirel
Ahmet Demirel
5. Maart, 2024.
We hadden een klant die niet wilde betalen. We hebben Breyta benaderd. Kees was heel duidelijk in zijn communicatie. We werden op de hoogte gehouden tijdens de gehele procedure. De klant heeft uiteindelijk betaald. We zijn superblij met dit bedrijf en zullen het zeker aanraden!
Geert Menting
Geert Menting
4. Maart, 2024.
Ik werd geconfronteerd met een verstekveroodeling, aangezien ik de dagvaarding niet had ontvangen. Hierdoor was ik genoodzaakt in verzet te gaan. In deze situatie heb ik contact opgenomen met Breyta, waar ik snel, deskundig en op een persoonlijke wijze werd bijgestaan door Kees. Na een analyse van de zaak kwam Kees met een helder plan van aanpak. Dit plan hebben we vervolgens samen succesvol uitgevoerd. Naast de kundigheid heb ik de persoonlijke aanpak en snelheid van communicatie als zeer prettig ervaren.
Jan-Willem Logtmeijer
Jan-Willem Logtmeijer
8. Februari, 2024.
Ellie Borgers
Ellie Borgers
9. Januari, 2024.
Alles is keurig geregeld.
Stan SB Woodshop
Stan SB Woodshop
4. Januari, 2024.
Ik wist niet dat het zo makkelijk, duidelijk, vriendelijk en bovendien snel geregeld kon worden. Als ik dit eerder had geweten had het mij een hoop tijd en moeite in het verleden kunnen schelen. Mocht het weer nodig zijn dan maak ik zeker weer gebruik van de diensten van Breyta!
Joëll J
Joëll J
23. November, 2023.
Super fijne ervaring met Breyta en Kees Post Na verschillende slechte recensies van andere partijen te hebben gelezen bij Breyta uitgekomen, die wel veel positieve recensies had. Ik begrijp nu waarom. Na het eerste contact advies gekregen om een pre-incassobrief te sturen. Nadat dit op niks was uitgelopen werd ik netjes gebeld met de vraag of ik het incassotraject wilde starten. Nadat ik hier bevestigend op geantwoord had werd het incassotraject gestart. Tijdens het incassotraject ben ik telkens netjes op de hoogte gehouden door Kees. Als ik laat in de avond belde was er altijd een medewerker aanwezig om mij te woord te staan en een terugbelverzoek achter te laten bij Kees. De volgende dag werd ik dan netjes gebeld door Kees. Uiteindelijk kwam er weinig tot geen (re)actie vanuit mijn debiteur. Toen we op het punt stonden om een gerechtelijke procedure te starten kregen we bericht dat mijn debiteur faillissement gaat aanvragen. Helaas. Ondanks deze domper wil ik Kees en zijn team toch enorm bedanken voor het meedenken en de fijne service tijdens het traject.
Sandra van Heel
Sandra van Heel
22. November, 2023.
Super tevreden over Breyta! Ik zal het iedereen aanraden als je op zoek bent naar een incassobureau die absoluut zijn afspraken nakomt. Ze reageren snel en ze doen er alles aan om je te helpen en houden je goed op de hoogte van de vorderingen.

Lees meer over incassozaken

Dagvaarding opstellen? alles wat je moet weten!

Dagvaarding opstellen? alles wat je moet weten!

Een dagvaarding lijkt misschien ingewikkeld en overweldigend, maar maak je geen zorgen, wij staan klaar om je te helpen! In dit artikel duiken we samen in de wereld van dagvaardingen, ontdekken we wat ze precies inhouden, welke kosten ermee gemoeid zijn, en hoe je...

Griffierecht hoger beroep 2024

Griffierecht hoger beroep 2024

Ben je het niet eens met een uitspraak van de rechter en wil je in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Dan moet je griffierecht betalen aan de rechtbank. We hebben deze griffiekosten voor je op een rijtje gezet, zodat je een afweging kan maken of het gaan in hoger...

× Chat met Breyta