Wat is het verschil tussen incassobureau en deurwaarder

Geschreven door Kees Post

29 augustus 2022

Het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder simpel uitgelegd.

De verschillen en overeenkomsten tussen een incassobureau en deurwaarder kunnen moeilijk te vinden zijn. Wij van Breyta houden het graag makkelijk en leggen de verschillen tussen een incassobureau en deurwaarder uit.

Zo kan jij de beste keuze maken wie in te schakelen bij een niet betalende klant. We beginnen gelijk met het grootste verschil hieronder.

 

Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder - Breyta

Het belangrijkste verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is het verschil van belangen

De belangen van een incassobureau en een deurwaarder liggen andersEen incassobureau is niet gebaat bij het voeren van gerechtelijke procedures, behalve als dit nodig is om de vordering te incasseren. Het incassobureau voert immers geen deurwaarderswerkzaamheden(ambtshandelingen) uit. 

Deze ambtshandelingen zijn na of tijdens een gerechtelijke procedure pas nodig en mogen alleen uitgevoerd worden door een deurwaarder.

Kortom: door het starten van een rechtszaak kan de deurwaarder zijn corebusiness uitvoeren. Voor de corebusiness van een incassobureau (het incasseren van de vordering) is geen procedure noodzakelijk.

Het belang van de deurwaarder om geld te verdienen is voor een groot deel afhankelijk van een gerechtelijk procedure. Een incassobureau heeft hetzelfde belang als de klant, zo snel mogelijk incasseren van een vordering, zonder tijdverspilling en onnodige kosten. Je kunt ons, zonder risico op kosten inschakelen: no cure, no pay!

Overeenkomsten tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Op een deurwaarderskantoor zijn vaak deurwaarders en zaakbehandelaars werkzaam. Bij een incassobureau werken vaak alleen zaakbehandelaars. Een zaakbehandelaar op een deurwaarderskantoor behandelt de zaken en kan de deurwaarder op kantoor vragen een ambtshandeling uit te voeren. Voor een incassobureau werkt dit vergelijkbaar, die schakelen ook een deurwaarder in als een ambtshandeling nodig is. 

Voordat een deurwaarder zijn bijzondere bevoegdheden (zoals het leggen van beslag) mag inzetten moet er eerst een procedure bij de rechtbank worden gestart. 

“Het is dus niet zo dat een deurwaarderskantoor, zonder een uitspraak van de rechter meer bevoegdheden heeft ten opzichte van een incassobureau of advocaat. In het minnelijke incassotraject hebben alle partijen dezelfde bevoegdheid”

Één van de overeenkomsten tussen een incassobureau en deurwaarder is het starten van een procedure bij de kantonrechter . Dit kan zowel door een incassobureau en deurwaarder zelfstandig worden verzorgt.

Pas nadat de rechter de vordering heeft beoordeeld en toegewezen, kan de deurwaarder zijn bijzonder bevoegdheden(ambtshandelingen) inschakelen om bijvoorbeeld een beslag te leggen op de bankrekening of voertuig van de schuldenaar

    1. Een incassobureau schakelt een deurwaarder uit hun netwerk in, een deurwaarderskantoor regelt dit intern. 
    2. Qua tijd of kwaliteit hoeft dit geen enkel verschil te maken het kan zelf sneller gaan als een incassobureau een opdracht aanlevert.

      Bijvoorbeeld omdat een incassobureau meerdere zaken aanlevert bij de deurwaarder en hierdoor een belangrijke opdrachtgever is die de deurwaarder tevreden wil houden. Heb jij echter één zaak bij de deurwaarder, dan kan een deurwaarder meer prioriteit geven aan andere opdrachtgevers. 

Gratis incasso advies?

Bel ons gerust als je met een openstaande facturen in je maag zit. Dan bespreken wij samen de beste aanpak.

  In 1 minuut doorverbonden met een incassoprofessional

 Samen sparren over de incassozaak

✅  Antwoord op al je vragen over onze werkwijze

 Vrijblijvend advies over de beste incasso-aanpak

✅  Op werkdagen van 08:00 – 20:00 uur

 Gratis voor ondernemers

Kies eerst voor een incassobureau! (TIP)

Een incassobureau zoals Breyta heeft dus vele voordelen ten opzichte van een deurwaarder.

  • We hebben hetzelfde belang, zo snel mogelijk de factuur betaald krijgen  een gerechtelijke procedure.
  • Mocht er een gerechtelijke procedure nodig zijn verzorgen wij het hele traject en heb je alleen contact met ons. 
  • Wij kennen de deurwaardersbranche en schakelen een deurwaarder in die het beste past bij jouw zaak of zaken.

Vragen over incassobemiddeling?

Vraag het onze incassoprofessional Kees Post

Email Kees of bel 033 – 785 8470

Gerechtelijke procedure Breyta

Wij hebben inmiddels tientallen procedures gevoerd en gewonnen, waardoor wij ook jou kunnen helpen.

Bij een juridisch conflict staan wij je graag bij. Wij hanteren korte doorlooptijden en nemen je zaak met aandacht in behandeling. 

Wij kijken naar de beste route voor jouw zaak, waarbij wij zo snel mogelijk en zonder onnodige kosten de factuur willen incasseren. 

Wij hebben een exclusieve focus op incasso en zijn hierin de specialist. Met onze landelijke dekking behandelen wij zaken voor bedrijven in heel Nederland. 

Kosten gerechtelijke procedure

Een gerechtelijke procedure kunnen wij starten vanaf 300,- euro

Onze tarieven zijn scherp doordat we besparen op onnodige overhead kosten maar kiezen voor kwaliteit en een effectieve werkwijze.

De kosten van een gerechtelijke procedure en het inschakelen van een deurwaarder zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wij informeren je vooraf over de kosten, kansen en risico’s. 

Wij werken uiteraard alleen maar samen met gediplomeerde deurwaarders, geregistreerd bij het Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)

Wij gaan pas aan de slag na jouw toestemming en kunnen de kosten in de meeste gevallen volledig verhalen op jouw klant. 

Neem contact op voor advies op maat, want elke zaak is anders en verdient een unieke aanpak. 

Dit zeggen klanten over onze dienstverlening

Gratis incasso advies?

Bel ons gerust als je met een openstaande facturen in je maag zit 033-7858470.

Dan bespreken wij samen de beste aanpak.

  In 1 minuut doorverbonden met een incassoprofessional

 Samen sparren over de incassozaak

✅  Antwoord op al je vragen over onze werkwijze

 Vrijblijvend advies over de beste incasso-aanpak

✅  Op werkdagen van 08:00 – 20:00 uur

 Gratis voor ondernemers

TEMM & TUIN – Nijkerk

‘Breyta heeft ons begeleid in het aangaan van een procedure en advies gegeven. Wij als hoveniersbedrijf zijn erg gebaat geweest door deze kopzorgen uit te besteden aan Breyta. Zonder hulp van Kees hadden we deze ontbrekende betalingen uit tijd en kennis gebrek laten schieten. We zijn heel blij met zijn bijdrage!”

Jan Temmermans

GIRAPHIC DESIGN – EDE

‘Ik heb de ervaring met Breyta als zeer prettig ervaren. Korte lijnen en heldere communicatie. Als ik vragen had werden deze ook binnen enkele dagen beantwoord en last but not least; De factuur is voldaan door de klant.”

Gerralt

FIVE STAR COACHING 

‘Super goede service netjes en persoonlijk”

Dave Spies

 

× Chat met Breyta